joi, 30 iunie 2011

Dama cu camelii




-Dama cu camelii-
Recenzie



Alexandre Dumas fiul a ilutsrat foarte bine intr-un roman dragostea in perioada tineretii. Doar ca tragedia face ca Armand, un tanar obisnuit din Paris sa se indragosteasca iremediabil de curtezana Marguerite Gautier. La randul ei Marguerite este indragostita de camelii, singurele flori pe care le accepta. La inceput iubirea lui Armand nu este impartasita si de catre Marguerite care il dispretuieste si il ia in bataie de joc, dar cu timpul ajunge sa ii poarte si ea aceleasi sentimente. Doar ca o curtezana in acea perioada a Parisului era mai mult un obiect decat o fiinta, invatata cu multi amanti si care cheltuia enorm, diamantele, rochiile, dorintele si capriciile acoperind sume uriase. Cum Armand este un tanar fara prea multe posibilitati nu ii poate oferi aceste lucruri, bugetul abia putandu-i acoperi biletele la teatru, florile si cinele scumpe la restaurante de lux pe care tanara le vedea indispensabile din anumite puncte de vedere.
Cansd tatal lui Armand afla de dragostea celor doi face tot ce ii sta in putina sa il convinga pe fiul sau sa renunte la tanara cutrezana. Dar cum Armand o iubea pe incantatoarea Marguerite mai mult decat orice pe lume eforturile tatalui sau erau inutile. Vazand asta tatal lui Armand trece de cealalta parte, incercand de aceasta data sa o convinga pe Marguerite ca dragostea lor nu are viitor si sa nu ii ingreuneze lui Armand planurile sau sa-i distruga cariera. Oricat de greu i-a fost Marguerite a inteles si din iubire accepta cerintele tatalui Duval, intorcandu-se la viata ei de curtezana. Armand este de-a dreptul doborat de hotararea iubitei lui.
Marguerite suferea de tubercuorza, iar starea sa se agrava pe zi ce trecea. Inainte sa moara, pe patul de suferinta, ea ii dezvaluie tanarului Armand adevaratul motiv pentru care s-a intors la viata ei mizerabila. Vizita tatalui sau.
Dupa asta Armand este terminat, doborat efectiv, imbolnavindu-se grav. Ca orice alta casa a unei curtezane neimportante, obiectele care se aflau in casa sunt scoase la vanzare, povestea continuand tragic pentru tanarul indragositit.


Poza ascociata
 

Melodie ascoiata


3 comentarii:

  1. Da intradevar o carte exceptionala. E scrisa de Dumas fiul...si stiai ca e adevarata povestea? E povestea de dragoste a fiului lui Dumas.

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, stiam. Ma bucur ca iti place, si mie mi-a ajuns la suflet.

    Te pup:*

    RăspundețiȘtergere
  3. E una din cartile mele preferate. M-a emotionat mult, e superba.

    RăspundețiȘtergere