duminică, 7 august 2011

Panza de paianjen


 
 Cu o construcţie bine elaborată, plină de emoţiile unei vieţi trăite, aş putea spune, la maxim, Pânza de păianjen este o carte care îmbină toate elementele unei scrieri de succes. 
 Personajul principal, Diana Slavu se zbate între realitate şi aparent, încercând să iasă din acea pânză de păianjen, farita de viaţă însăşi, înainte ca păianjenul, carnivorul, să ajungă mult prea aproape.
 Venită dintr-o familie săracă material dar foarte bogată sufleteşte, eroina noastră ne dezvăluie sentimentele ei prin intermediul foilor şifonate de amintiri pe care i le trimite bunei sale prietene, Ilinca. 
 Nuanţele adolescenţei, temerile şi diferitele feluri de a iubi, se îmbină perfect într-un roman de dragoste ce a cucerit generaţii şi generaţii de cititori.
 Copilăria Dianei, care am putea să o definim cel mai bine prin cuvântul “seaca”, o pregăteşte oarecum pe ea să între în viaţa neiartatoare. Valurile Mării Negre au purtat-o pe Diana undeva într-un abis al dragostei ei aproape imposibile pentru Petre Barbu. Nisipurile aurii ce îi purtau paşii spre iubirea să dintr-o adolescenţă târzie, pentru un scriitor ce părea mai mult un ideal fantezist decât o realitate absolută, digul pe care cei doi se întâlnesc şi unde cuvintele se transformă în şoapte, iar apoi în valuri către infinit, toate acestea o fac pe Diana să umple sute de foi pe care Ilinca le citeşte cu sufletul la gură. Caietele scrise şi re-scrise sunt amintirea existenţei al acelui personaj de basm, numit Diana Slavu. 
 Eroină noastră nu era deloc o fată urâtă, ba din contră, frumuseţea ei consta în misterul şi inocenţa ce-i învăluiau făptură firavă. Bărbaţii n-au încetat să o curteze pe tânăra Diana, ba chiar un anume personaj foarte controversat, Puiu, ajunge să se sinucidă din dragostea mult prea profundă la care ea, îndrăgostită pe atunci de Barbu şi cu mii de alţi pretendenţi nu putea răspunde mai mult ca la o prietenie.
 Devastată de toate întâmplările cotidiane din viaţa ei, Diana, cerută atunci de carismaticul personaj Michi în căsătorie acceptă. Văzând viaţă de soţ-soţie ca pe o uşă de evadare din pânza lipicioasă şi cenuşie, eroină mult prea tânără pentru a şti că într-o căsnicie viaţa de cuplu nu poate exista fără dragoste, Diana nu are parte deloc de visul la care se asteaptă când a rostit cuvântul magic, “da!”. Iar dragostea ei pentru Barbu continuă...
 Petre află despre dragostea ce i-o purta Diana din caietele ei, însă, din păcate, este mult prea târziu . Va trăi eroină noastră alături de Michi atâta timp cât fantoma iubirii pentru Barbu o va bântui? Rămâne de văzut. O carte de te va fermeca de la primul paragraf!  


Melodie ascoiată:

  Poza asociată:
 



Am fost  &

10 comentarii:

  1. frumos....am sa o citesc
    sper ca eroina sa evadeze din panza de paianjen.....si eu la fel

    RăspundețiȘtergere
  2. Am citit acum ceva timp cartea. Desi de atunci si pana atunci am citit destul de multe, "Panza de paianjen" ramane favorita:x

    Sa ai o zi frumoasa!:*

    RăspundețiȘtergere
  3. Am găsit-o ieri în bibliotecă şi mă apuc s-o citesc.

    RăspundețiȘtergere
  4. Foarte frumos, multumesc pentru comentariu:)

    RăspundețiȘtergere
  5. @rosy ne bucurăm că am reuşit să te convingem să o citeşti, sper să-ţi placă atât cât ne-a plăcut şi nouă.
    @Anda Se pare că face furori cartea:x
    @M aşteptăm păreri
    @The Nu ai pentru ce, mulţumim
    @29 dec, Impresii?


    Rebe'

    RăspundețiȘtergere
  6. Am citit :D Apoi, am continuat cu "Pe firul de paianjen al memoriei", asa am inteles multe lucruri :)

    RăspundețiȘtergere
  7. zbor de fluture, cine a scris cartea? Sa stii ca ma tenteaza!:D

    Dee'

    RăspundețiȘtergere
  8. "Panza de paianjen" este una din cartile acelea pe care nu le poti lasa jos din mana pana cand nu le termini.Diana este unul dintre cele mai complexe personaje feminine pe care il cunosc.Am citit un intevriu al autoarei Cella Serghi in care marturisea ca experianta personala de viata a fost punctul de plecare in construirea povestii Dianei.

    p.s. "Pe firul de paianjen al memoriei" este un fel de continuare a volumului "Panza de paianjen"

    RăspundețiȘtergere
  9. Am citit-o si e foarte frumoasa

    RăspundețiȘtergere