miercuri, 10 august 2011

Viaţa secretă a albinelor


Viaţa secretă a albinelor


O carte pe care am cumpărat-o la insistenţele tatălui meu, şi pe care, recunosc, am început-o cu mici îndoieli. Mă aşteptam la ceva mai multă biologie, însă, în loc de materie grea şi informaţii despre albine am dat peste o dramă a unei copile, care este de altfel şi eroina noastră.
Lily Owens are doar paisprezece ani şi trăieşte cu gândul insuportabil că, atunci când avea patru ani şi-a ucis mama. Cum? Într-o ceartă cu tatăl ei abuziv, mama ei decide să plece de acasă, însă o lasă pe micuţa Lily, şi îşi ia doar hainele . După ce începe să se simtă mai bine, mama eroinei noastre se întoarce după ea, însă exact în acest timp tatăl o prinde şi vrea să o convingă cu pumnul să rămână acasă. Mama ei scapă pistolul iar Lily, ascunsă în dulap apasă din greşeală pe trăgaci şi o împuşcă mortal pe fiinţa ce i-a dat viaţă.  Pe când mama sa adoptivă , care era de fapt bonă,  negresa Rosaleen se ia în gură cu nişte albi, cei mai înverşunaţi rasişti din oraş, Lily alege să lase totul în urmă şi evadează împreună cu doica în Tiburon, Carolina de Sud-un oraş ce adăposteşte secretul trecutului mamei sale. Printr-o coincidenţă micuţa Lily nimereşte în casa celor trei negrese care au adăpostit-o pe mama ei  în copilărie şi tinereţe. Trăieşte în camera mamei ei fără să ştie că aici, în urmă cu mulţi ani, mama ei stătea la fel ca ea, ascultând zumzetul albinelor.  Aceasta află secretul abia mai târziu, iar când tatăl vine după ea îl imploră să o lase în casa negreselor care se ocupă cu apicultura. Acesta, după lungi proteste, acceptă, iar înainte să plece eroina îl întreabă sincer dacă ea a omorât-o pe mama ei, Deborah. Răspunsul lui a fost :” Ţi-aş putea spune că eu am făcut-o. Asta vrei săauzi. Ţi-aş putea spune că a făcut-o chiar ea, dar aş minţi în ambele cazuri. Tu ai făcut-o, Lily. N-ai vrut să o faci , dar ai făcut-o.”
O carte care merită citită şi recitită ori de câte ori ai nevoie de o lecţie de viaţă. Nu întotdeauna lecţiile de viaţă vin de la oameni mari, uneori, noi înşine sau copilul de lângă noi este o lecţie, dacă ştii să o înveţi.
                      
                                                   Poza asociata
                               

                                            Melodie asociata:

11 comentarii:

  1. Ma bucur:*! Asteptam impresii!

    Rebe'

    RăspundețiȘtergere
  2. Suna destul de bine...o sa o citesc si eu :D

    RăspundețiȘtergere
  3. Clar, o pun pe lista de asteptare! :d

    RăspundețiȘtergere
  4. S-a facut si un film dupa aceasta carte in 2008. The Secret Life of Bees cu Dakota Fanning in rolul lui Lily. Nu mi-a placut in mod deosebit. Cartea e poate mai interesanta. Am de gand sa o citesc.:-)

    RăspundețiȘtergere
  5. Si eu o vreaaau!
    :O M-ai convins si pe mine!

    RăspundețiȘtergere
  6. Mă bucur, cartea este de 1000 de ori mai bună ca filmul, iar recenzia este pe scurt. Cartea cu siguranţă vă va rămâne mult timp în suflet după ultima frază.

    RăspundețiȘtergere
  7. Interesant, ce faina e melodiaaa! :X Pupi

    RăspundețiȘtergere