miercuri, 28 septembrie 2011

Surprizele de miercuri


CE VA FI DUPĂ VAMPIRI? Noul trend în literatura pentru adolescenţi:
THRILLERELE DISTOPICE!

Viitorul va începe din 4 octombrie la Editura LEDA!
Fanii literaturii urban fantasy cu vampiri nu trebuie să se sperie, vom continua editarea cărţilor lor preferate. Cu acest articol vreau doar să anunţ demararea unei noi direcţii de publicare, pe care analiştii pieţei de carte din Occident o consideră a fi viitorul (vezi articolul din Bookseller pe iulie 2011). Sunt absolut convins că veţi fi cu toţii fascinaţi de aceste serii noi, din care nu lipsesc acţiunea, romance-ul şi misterul.

1. EVE de Anna Carey
Unde să te ascunzi când nicăieri nu eşti în siguranţă?
La şaisprezece ani după ce un virus mortal a ucis cea mai mare parte din populaţia pământului, lumea este un loc plin de pericole. Eve, protagonista în vârstă de optsprezece ani a romanului, nu s-a aventurat niciodată dincolo de curtea bine păzită a şcolii, unde – alături de alte două sute de fete orfane – i s-a promis o pregătire care să-i asigure un viitor strălucit în Noua Americă, fie ca profesoară, fie ca artistă. Dar în noaptea de dinaintea absolvirii, Eve află adevărul şocant despre realul scop al şcolii unde este elevă – şi soarta cumplită care o aşteaptă.
Părăsind singurul cămin pe care l-a cunoscut vreodată, Eve pleacă într-o călătorie lungă şi primejdioasă în căutarea unui loc unde să poată supravieţui. Pe drum, ea o întâlneşte pe Arden, fosta ei rivală din şcoală, şi pe Caleb, un băiat rebel care trăieşte în sălbăticie. Ţinută la distanţă de bărbaţi întreaga sa viaţă, Eve a fost deprinsă să se teamă de aceştia, dar Caleb îi câştigă treptat încrederea… şi inima. Acesta promite să o protejeze, dar când soldaţii încep să îi vâneze, Eve trebuie să aleagă între dragostea adevărată şi propria-i viaţă.
În această nouă serie epică, Anna Carey, asemenea mult mai titratei ei predecesoare în domeniul distopiilor, Margaret Atwood (şi mă refer aici la celebrul roman Povestirea cameristei), imaginează un viitor deopotrivă frumos (prin afirmarea perenităţii valorilor general umane) şi înspăimântător. Cititorii se vor delecta cu o poveste incitantă despre o dragoste interzisă şi aventuri extraordinare.

2. UGLIES de Scott Westerfeld

Pornind de la dorinţa arzătoare a fiecărui adolescent de a arăta la fel de bine precum cei din jurul său, Scott Westerfeld imaginează o lume a viitorului în care fiecare persoană în vârstă de şaisprezece ani este operată pentru a-i fi şterse trăsăturile fizice care o diferenţiază de ceilalţi. Astfel toată lumea ajunge să aibă un chip încântător, care corespunde unui ideal de frumuseţe. Cei care fac parte din grupul „Noilor Frumuseţi” sunt liberi să-şi petreacă timpul distrându-se, pe când  tinerii, „Urâţii”, se uită cu invidie la cei mai mari decât ei şi, înainte ca la rândul lor să treacă prin această transformare, pun la cale intrigi împotriva celor dintâi. Tally Youngblood este una dintre cele mai îndrăzneţe tipe din grupul „Celor Urâţi”, iar intrigile puse la cale de ea o aduc în conflict cu ameninţătorul departament de Circumstanţe Speciale. Şi-a dorit din toată inima să fie frumoasă, dar de când cea mai bună prietenă a ei, Shay, s-a refugiat în aşezarea de rebeli numită „Fum”, întemeiată de recalcitranţii „Urâţi”, Tally este derutată. Autorităţile o pun în faţa unei alegeri imposibile: fie va merge pe firul indicaţiilor secrete pe care i le dă Shay, pentru a ajunge în „Fum”, cu scopul de a-i trăda pe rebeli, fie nu i se va mai permite niciodată să aibă un chip frumos. Sperând că o va salva pe Shay, Tally porneşte într-o călătorie periculoasă. Dar când, în sfârşit, ajunge în „Fum”, îşi schimbă părerea căci proaspătul ei iubit, David, îi dezvăluie secretul sinistru care stă în spatele a ceea ce înseamnă să primeşti un chip încântător.
Dincolo de toate aceste aventuri, cititorii vor descoperi o viziune tulburătoare asupra propriei noastre societăţi, numită aici „Ruinele Ruginite” – ruine rămase după ce un virus a distrus toate depozitele petroliere.
Adolescenţii vor fi captivaţi de acest roman, iar sfârşitul plin de suspans le va trezi curiozitatea. 

3. DIVERGENT de Veronica Roth

Divergent se aseamănă cu Jocurile foamei de Suzanne Collins – o viitoare societate distopică împărţită în facţiuni, cu o tânără protagonistă care trebuie să se implice într-un război. Astfel, Divergent va fi cu siguranţă pe placul fanilor romanului Jocurile foamei, dar, mai mult, acţiunea alertă, vocea narativă extrem de inspirată şi stilul simplu şi accesibil al lui Roth vor atrage mulţi cititori noi către acest gen de literatură. Temele abordate sunt de un deosebit interes pentru adolescenţii care încearcă să îşi găsească locul în lume – având de ales între a urma destinul propriilor părinţi sau a porni pe un drum nou. Relaţia care se înfiripă între Beatrice şi antrenorul ei îi va incita pe toţi cei care sunt pasionaţi de poveştile de dragoste, dar şi de scrierile cu multă acţiune.
O lectură alertă şi pasionantă. Mai multe informaţii puteţi citi mai jos.





O SINGURĂ ALEGERE TE POATE TRANSFORMA RADICAL. Halucinant este CUM şi în CE!?
Un thriller distopic plin de decizii surprinzătoare, trădări cumplite, consecinţe uimitoare şi poveşti de dragoste neaşteptate:
DIVERGENT de Veronica Roth – în curând la Editura LEDA
Pentru Beatrice, societatea din vechiul Chicago (acum, într-o variantă distopică, devastat de război), este împărţită în cinci facţiuni, fiecare dintre ele cultivând o anumită virtute: Candoarea (cei sinceri), Devotamentul (cei altruişti), Neînfricarea (cei curajoşi), Prietenia (cei paşnici) şi Erudiţia (cei inteligenţi). În fiecare an, într-o zi anume, toate persoanele care împlinesc şaisprezece ani îşi aleg o facţiune căreia îi vor fi devotate pentru tot restul vieţii. În ceea ce o priveşte pe Beatrice, trebuie să se hotărască dacă rămâne cu familia ei sau dacă acceptă să fie ceea ce este ea cu adevărat – întrucât nu poate avea şi una, şi alta. În cele din urmă, alegerea pe care o face va surprinde pe toată lumea, inclusiv pe ea însăşi.
În timpul iniţierii care urmează, marcată de o puternică rivalitate, Beatrice îşi ia un alt nume, Tris, şi se străduieşte să afle cine sunt cu adevărat prietenii ei şi, de asemenea, dacă o poveste de dragoste cu un băiat uneori fascinant, alteori exasperant, îşi poate găsi locul în viaţa pe care ea a ales s-o aibă. Totodată, Tris are un secret pe care l-a ascuns de toată lumea deoarece fusese prevenită că este aducător de moarte. Şi, pe măsură ce descoperă un conflict tot mai acut care ameninţă să dezintegreze societatea ei aparent perfectă, află totodată şi că secretul ei ar putea să o ajute să-i salveze pe cei pe care-i iubeşte… sau ar putea s-o distrugă pe ea.



Această primă carte din seria DIVERGENT reprezintă debutul fulminant al scriitoarei Veronica Roth pe scena literară.



Veronica Roth a absolvit Northwestern University, obţinând un master în scriere creatoare. În anii studenţiei, în loc să se ocupe de teme, prefera adeseori să lucreze la povestea care avea să devină DIVERGENT. A fost într-adevăr o hotărâre care  i-a transformat destinul. În prezent, Roth îşi dedică tot timpul scrisului şi locuieşte lângă Chicago.


LISTA APARIŢIILOR FANTASY ZONE PÂNĂ LA SFARŞITUL ANULUI 2011
Octombrie
  • Eve, primul volum din trilogia Eve de Anna Carey
  • Întoarcerea: Miez de noapte, volumul 7 din Jurnalele vampirilor de L. J. Smith
  • Dead Reckoning, volumul 11 din seria Vampirii Sudului de Charlaine Harris
  • Betrayals, volumul 2 din seria Altfel de îngeri de Lili St. Crow
Noiembrie
  • Revelations, volumul 3 din seria Sânge albastru de Melissa de la Cruz
  • Divergent, volumul 1 din trilogia Divergent de Veronica Roth
  • Paranormalcy, volumul 1 din seria Paranormalcy de Kierstin White (CORINTeens)
  • Uglies, volumul 1 din seria Uglies de Scott Westerfeld (CORINTeens)
  • This Dark Endeavour, volumul 1 din seria Ucenicia lui Victor Frankenstein de Kenneth Oppel
  • Unbelievable, volumul 4 din seria Micuţele mincinoase de Sara Shepard
  • The Stolen, volumul 2 din trilogia Cele nouă vieţi ale lui Chloe King de Liz Braswell
  • The Lying Game, volumul 1 din seria The Lying Game de Sara Shepard
Decembrie
  • Fade Out, volumul 7 din seria Vampirii din Morganville de Rachel Caine
  • Scarabeul, volumul 3 din trilogia Profeţiile oracolului de Catherine Fisher (Corint Junior)
  • Succubus Shadows, volumul 5 din seria Georgina Kincaid de Richelle Mead
BUN! Şi-acum câteva precizări:
  1. Titlurile în limba română, acolo unde nu sunt date, vor fi comunicate ulterior, când vor fi stabilite de traducători, de comun acord cu redacţia.
  2. S-ar putea ca pe parcurs să se mai schimbe câte ceva în lista de apariţii, adică să intervină întârzieri sau amânări.
  3. E posibil, de asemenea, să avem şi surprize noi, titluri neanunţate care să intre în listă.
  4. Detalii despre fiecare dintre cărţile de mai sus veţi avea pe măsură ce ne apropiem de data publicării.

SURSA

4 comentarii: