marți, 17 ianuarie 2012

Carti pentru toate gusturile!


Calatoria in timp’

Astazi voi aborda un alt subiect, si anume: calatoria in timp. Desi stiinta se indoieste ca [,] calatoria in timp este posibila, asta nu i-a impiedicat pe scriitorii din toate colturile lumii sa abordeze acest subiect! Fie ca sunt mai adolescentine, fie ca sunt mai serioase, sau fie ca ne intoarcem in trecut sau mergem in viitor, aceste carti au fost scrise pentru a na starni interesul si pentru ‘a le rade in fata’ oamenilor de stiinta, aratandu-le prin intermediul acestor carti ca datorita imaginatiei totul este posibil. Chiar si calatoria in timp! J

Flashforward – Robert. J. Sawyer (aparut la editura Leda)
Imaginaţi-vă că aţi putea „trage cu ochiul” în viitor, pentru a vedea ce se va întâmpla peste 21 de ani. Ce-aţi face dacă nu v-ar plăcea deloc ce vedeţi? Iar dacă v-ar plăcea, v-aţi gândi că e posibil ca până atunci lucrurile să se schimbe în vreun fel? Şi dacă nu vedeţi nimic? Ar însemna că atunci nu veţi mai exista? Şi, în cele din urmă, aţi considera viitorul imuabil, deja stabilit – sau v-aţi gândi că l-aţi putea influenţa între timp?
Flashforward oferă un punct de vedere SF captivant şi original asupra liberului-arbitru, al destinului şi sorţii, examinând toate aspectele „sabiei cu două tăişuri a preştiinţei”.
Acţiunea se petrece la CERN, Geneva, în 2009 (cartea a apărut în 1999). În acceleratorul de particule are loc un experiment ştiinţific; în momentul în care se apasă pe buton, toţi oamenii din lume leşină pentru două minute, timp în care mintea lor este catapultată cu 21 de ani mai târziu, în viitor. Când omenirea îşi revine, trebuie să facă faţă dezastrelor provocate de cele două minute de amnezie, dar şi informaţiilor oferite de acea privire aruncată în viitor. În plus, fiecare personaj al cărţii încearcă să îşi asigure sau, dimpotrivă, să evite viitorul în care a fost proiectat, întrebându-se dacă acest viitor este prestabilit, sau dacă „viziunea” fiecăruia reprezintă doar una dintre multele posibilităţi.
Bine scrisă, într-un ritm alert, cu o proză viguroasă şi limpede, cu personaje credibile angrenate într-un scenariu captivant – iată reţeta pentru o lectură plăcută.

Trilogia 'Culorile dragostei' (sau 'Dragoste eterna', nu m-am prins inca) - Kerstin Gier (carte aparuta la Litera)

Volumul I – Rosu de rubin

O călătorie în timp este anunţată de obicei cu câteva minute, ore sau chiar zile înainte, prin senzaţii de ameţeală ce afectează capul, stomacul şi/sau picioarele. Primul salt în timp – numit şi saltul de iniţiere – are loc între al șaisprezecelea şi al șaptesprezecelea an de viaţă al purtătorilor genei. (Extras din Cronicile gardienilor, vol. II, Reguli general valabile)
Uneori poate fi o adevărată povară să trăiești într-o familie cu atât de multe secrete. Cel puțin așa gândește Gwendolyn, o adolescentă de șaisprezece ani, până în ziua în care se trezește brusc în Londra secolului trecut. Atunci își dă seama că s-ar putea ca ea însăși să fie cel mai mare secret al familiei sale, căci a moștenit capacitatea de a călători în timp. Ceea ce nu realizează ea este faptul că n-ar trebui să-ți permiți să te îndrăgostești când te afli prins între două epoci... căci asta poate complica lucrurile și mai tare. Mai ales că nici în trecut lucrurile nu mai sunt cum erau odată...
Volumul II – Albastru de safir

Rămăsesem împietrită, incapabilă să mai fac vreo mişcare sau chiar să respir. Degetele lui îmi atinseră cu grijă buzele, îmi mângâiară bărbia şi urcară pe obraji, până la tâmple.
– Nu eşti o fată obișnuită, Gwendolyn, şopti el, trecându-şi degetele prin părul meu. Eşti cu totul şi cu totul deosebită. Nu ai nevoie de nici o Magie a corbului ca să fii specială pentru mine.
Chipul lui se apropie tot mai mult de-al meu. Când buzele lui îmi atinseră gura, am închis ochii. OK. Acum urma să leşin.
 Să te îndrăgostești în trecut nu este, poate, cea mai fericită idee. Gwendolyn tocmai a descoperit că a moștenit de la familia ei capacitatea de a călători în timp. În Londra secolelor trecute, ea și Gideon au tot felul de probleme, cum ar fi: să salveze lumea sau... să învețe cum se dansează menuet. (Două lucruri nu tocmai ușoare.) În vreme ce atitudinea lui Gideon devine tot mai bizară, Gwendolyn se simte din ce în ce mai tulburată, până când misterul i se dezvăluie cutremurător de dureros, iar lucrurile se complică și mai tare..
Volumul III – Verde de smarald (carte neaparuta inca in Romania)

Inainte sa va arat recenzia vreau sa va zic ceva: GERMANA ASTA E CIUDATA RAU! Am gasit recenzia cartii pe un blog si m-am chinuit jumatate de ora cu google translate. Sper ca a iesit ceva.

Gwendolyn este devastata! Marturisirea lui Gideon, cu privire la dragostea pentru ea, a fost doar o farsa, pentru ca sinistrul conte de Saint Germain s-o poata juca pe degete, sau nu?
(pauza)
 Dar apoi ceva menit sa-i dea lui Gwendolyn lumea peste cap se intampla. Ea si Gideon incep aventura vietii lor, plina de antrenamente si nopti de dans, in timp ce un conflict o asteapta pe eroina noastra. Si mai presus de toate este intrebarea daca se poate vindeca intr-adevar o inima zdrobita...


Ia spuneti dragilor, ce subiect vreti sa abordam saptamana viitoare? :)

7 comentarii:

  1. Rosu de rubin cred ca ma atrage mai mult :)
    Mi-ar placea la urmatoarea rubrica niste carti cu romance paranormal ^^

    RăspundețiȘtergere
  2. Imi poti spune te rog, pe ce blog ai gasit recenzia? :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Seialul Flashfoward este prea tare! Este dupa carte, bineinteles, pacat insa ca are numai 22 de episoade.

    RăspundețiȘtergere
  4. cand apare ultimul volum din culorile dragotei in romana???

    RăspundețiȘtergere