duminică, 8 ianuarie 2012

Recenzie - O zi, sau...

''O zi'' - David Nicholls
Douazeci de ani, 2 oameni... O ZI
... sau un alt mod de a spune ''Traiti-va viata, idiotilor!''. Cam asta e impresia care mi-a lasat-o ''O zi'' de David Nicholls. E o carte menita sa ne deschida ochii si sa ne dam mai usor seama ca ''sufletul pereche'', ca sa zic asa, e, pur si simplu, in fata noastra si nu-l observam.
Emma si Dexter se intalnesc in noaptea de dupa absolvirea universitatii, 15 iulie. Desi sunt niste persoane diferite din absolut toate punctele de vedere (Emma vrea sa schimbe lumea, sau ma rog, bucatica aia din jurul ei, iar Dexter crede ca lumea e propriul lui teren de joaca!) cele doua personaje ajung in foarte scurt timp cei mai buni prieteni. Impreuna, trec prin certuri si impacari, zambete si lacrimi, extaz si agonie, toate astea dezvaluite prin crampeiele zilei de St. Swithin: 15 iulie, timp de 2 decenii.
In decursul acestor 20 de ani, Emma incearca sa se faca remarcata in domeniul actoriei si scrisului (o sa vedeti) insa fara succes; dupa o scurta colaborare cu TCB (Teatrul Cooperatist Barosul) Emma se angajeaza la ''Loco Caliente'' , un restaurant specific texano-mexican, unde il cunoaste pe comediantul Ian, care se indragosteste aproape imediat de ea. Desi aceasta nu simte nimic pentru el, cei doi ajung sa formeze un cuplu, aparent fericit, insa care nu implica decat o dragoste pe care si-o autoimpun amandoi. Nu dupa mult vreme, Emma pierde legatura cu Dexter, ajunge sa fie profesoara de engleza la o scoala, se desparte de Ian si are o aventura (sau mai multe) cu directorul scolii, care e cu 10 ani mai mare. Intamplarea face ca Emma sa se intalneasca din nou cu Dexter la nunta unei prietene. Numai care mare ii e surpriza cand vede ca vechiul ei prieten e total schimbat, fata de cum si-l amintea ea. Acum e la brat cu o femeie perfecta, cu care urmeaza sa se casatoreasca, si, de parca nu ar fi de-ajuns, o sa fie tata.
Lasandu-l pe Dexter sa aibe viata lui, Emma isi mai incearca o data norocul la scris, cu care ajunge sa aiba noroc, datorita seriei de ’’Julie Criscoll’’, inspirata din viata unei foste eleve de-a ei. Pentru cel de-al doilea roman al ei, Emma se muta in Paris, pentru scurta vreme.
*
imagine din film
Ca o ironie a sortii, Dexter ajunge sa lucreze in televiziune - incepand cu show-ul de noapte 'n lumea larga - si sa ajunga un simpatizant al noptilor pierdute, bauturilor scumpe, drogurilor si, bineinteles, sexului.  Asta pana cand producatorii sunt de parere ca a cam imbatranit, si ca timpul lui a trecut. Astfel, Dexter ajunge sa prezinte emisiuni -tot de noapte- care nu sunt urmarite de nimeni. Insa viata lui patetica ia ''sfarsit'' atunci cand o cunoaste pe perfecta Sylvie: viitoarea lui sotie (pentru 2 ani, ce-i drept) si mama copilului lui, Jasmine. Impreuna cu Sylvie el traieste o casnicie perfecta - cel putin asa credea lume - insa numai cei doi stiu faptul ca nu sunt facuti unul pentru celalalt. Ei bine, divorteaza, si Dexy al nostru isi da seama ca singura femeie pe care o iubea cu adevarat era nimeni alta decat Emma, care acum se afla in Paris pentru cel de-al doilea roman al ei de succes.
Dexter se duce sa-si viziteze prietena scriitoare in Paris si sa isi marturiseasca sentimentele pe care le-a ignorat vreme de atatia ani, in speranta ca si ea simte la fel.
*
Nu dupa multa vreme, Dex si Em isi marturisesc dragostea pe care au purtat-o unul pentru celalt inca de la inceput, si se casatoresc. Urmatorii ani petrecuti impreuna sunt cei mai fericiti ani din viata lor. Tot atunci, Dexter renunta definitiv la cariera pe care o avea in televiziune si isi deschide un mic magazin, iar Emma continua seria ’’Julie Criscoll’’ care se bucura de un real succes. Singurul inconvenient pe care il au cel doi e faptul ca nu pot avea un copil.
In 2004, in urma unei mici dispute pe teme politice si alte prostioare, Em si Dex aranjeaza sa se intalneasca la casa pe care vor sa o cumpere, pentru a o vedeam dar si pentru a-si regla micile neintelegeri. Insa, in urma unui accident, Emma moare.
In urmatorii ani care urmeaza, Dexter cade in patima bauturii si se simte pierdut fara Emma. Insa, datorita tatalui lui care si-a pierdut si el sotia, intelege ca orice-ar fi viata merge mai departe. Stie foarte bine ca asta si-ar fi dorit ea: ca Dexter sa-si continue viata.
Si asta si face. Impreuna cu Maddy, o colega de serviciu, si cu Jasmine, fiica lui, isi continua viata mai departe.  Stia si el la fel de bine ca Emma si-ar fi dorit asta.

Poza asociata

Melodia asociata
In another life I would be your girl
We keep all our promises be us against the world
In another life I would make you stay
So I don't have to say you were the one that got away
The one that got away. 


PS. Cea mai lunga recenzie a meeeeeeea! Uaaau! A, si apropo, ne-am schimbat semnaturile. ^^ An nou, semnaturi noi.


12 comentarii:

  1. eu nu am citit cartea..:|...dar am vazut filmul foarte frumos:X....imi place recenzia:D

    RăspundețiȘtergere
  2. Am citit cartea!Am comandat-o de la editura LEDA si pot spuen ca mi-a placut foarte mult!Recenzia este excelenta:)

    RăspundețiȘtergere
  3. Mic sfat:nu mai spune finalul...isi pierde fin farmec:)

    RăspundețiȘtergere
  4. Lorena, recenzia de mai sus e mai diferita de celelalte, si may be Criss nu s-a putut abtine. O sa tinem cont de sfatul tau!:)

    Dee.

    RăspundețiȘtergere
  5. Foarte interesanta postarea,interesant tot ce spui,si interesant si blogul,sunteti printre singurele persoane care mai citesc,foarte bine!
    Pace:)>- .

    RăspundețiȘtergere
  6. Am auzit de cartea aceasta, dar nu am citit-o. cu siguranta va fi una pe cinste :d

    RăspundețiȘtergere
  7. Am vazut filmul, prin urmare cartea chiar merita citita.:)

    RăspundețiȘtergere
  8. Frumoasa recenzia si melodia asociata; se potriveste foarte bine! :)
    Deci, m-ati convins sa citesc inca o carte.

    RăspundețiȘtergere
  9. Am vazut filmul, foarte frumos, si oh Doamne, ce-am mai plans la final...

    RăspundețiȘtergere
  10. Trebuie sa zic ca ai dreptate este cea mai lunga recenzie a ta.

    RăspundețiȘtergere
  11. Wow! M-ai convins. Pe lista de Must Have, sigur...acolo isi are locul!

    RăspundețiȘtergere