vineri, 13 aprilie 2012

Despre intuitie.. wait, what?!

Da, ati citit bine! Este vorba despre blogul Ganduri ratacite (articolul meu AICI), care ne provoaca sa scriem despre o anumita tema. Atat eu, cat si Dee, suntem inscrise, asa ca vor fii doua articole. Enjoy!


Despre intuitie

Intuitia, inca prin definitie, se refera la capacitatea cunostintei de a descoperi sensul unei probleme. Cel putin, asa scrie in DEX.

Ce inseamna, de fapt, intuitia?
Intuitia este vocea aia din capul tau care te face sa alegi ceea ce e corect, cand tu habar nu ai, sau, in alte cazuri, doar isi bate joc de tine, facandu-te sa alegi ceea ce e gresit. Am divizat intuitia in doua cazuri, pe care le aveti mai jos :

Cazul 1 – cazul fericit
Sa va dau un exemplu. Te aflii la un test foarte important, tip grila. Atat de important incat daca nu iei punctaj maxim, ai tai te vor da afara din casa. Dar sa revenim: tu esti 100% sigur ca raspunsul corect este cel de la punctul B. Vocea ta interioara, ei bine, pare ca vrea sa iti tipe in ureche cu un megafon : ESTE A, DESTEPTULE, A ! Si ce faci atunci? Incepi sa te certi cu Intuitia? Nu, nu, nu, sa nu faci asta. Sterge frumos cercul din jurul lui B si muta-l la A. Doar nu vrei sa superi Intuitia, nu?
O saptamana mai tarziu primesti rezultatele. Surprinzator, vocea ta interioara chiar a avut dreptate! Din momentul ala de intrebi daca nu cumva Intuitia ta este vreun geniu atotstiutor, iar tu ai sanse ale naibii de mari sa castigi la 6 din 49.

Cazul 2 – cazul nefericit
Sa spunem ca te aflii la un alt test tip grila, la fel de important. Ai 4 varianta, dintre care numai una este corecta. Foarte sigur pe tine, incercuiesti punctul B. Intuitia ta incearca din nou sa te duca pe drumul cel bun, asa ca-ti tipa din nou in ureche: ESTE C, DESTEPTULE, C! Intuitia nu da niciodata gres, nu? Si din cate se pare, nu prea ai noroc cu punctul B (vezi cazul 1). Stergi cerculetul din jurul lui B si il muti la C.
O saptamana mai tarziu, esti foarte sigur ca o sa iei puntaj maxim, caaand.... RASPUNSUL CORECT ERA B! Supervulcanii planetei incep sa erupa, explozii solare lovesc Pamantul, mortii ies din morminte... inevitabilul se produce! Cum doamne iarta-ma a dat Intuitia gres?! Incepi sa duci un razboi interior cu vocea aia din capul tau, in timp ce restul lumii se uita la tine ca la un nebun. Te ridici nervos de pe scaun, te duci in fata clasei si strigi cat te tin plamanii: INTUITIA E O *beep!*

Dupa mine, Intuitia ar trebui sa fie mult mai apreciata de oameni. Credeti ca daca nu era intuitia, omul ala preistoric mai lua el doua pietre si le ciocnea intre ele? Avea omu’ un scop, doar nu facea asta pentru ca tocmai si-a descoperit un nou hobby, nu? Intuitia l-a determinat sa ciocneasca pietrele alea doua pana a iesit o scanteie, si asta fuse! Bravo omule, datorita tie si intuitiei tale, noi stim acum cum sa facem focul pentru a da foc la frunze moarte si pentru a face un foc de tabara sau un gratar. Ai schimbat lumea, multumim!

Credeti ca Cristofor Columb ar fi descoperit America fara Intuitie? Daca nu era ea sa-i spuna unde sa se duca, s-ar fi pierdut saracul de tot, si nu mai pupam noi America. Nu mai vroiam noi sa traim visul american (visul american este acel vis al unei tari in care viata ar trebui sa fie mai buna , mai plina , mai bogata pentru toti cu posibilitati pentru fiecare in functie de abilitati si rezultate). Nu mai pupam noi iPhone-uri, nu mai ascultam noi Lady Gaga, nu mai mancam fast-food-uri. Si daca nu descoperea Columb America, probabil am fii trait cu impresia ca ’Lumea noua’  era doar un continent care nu avea ce face si ocupa si el spatiu degeaba. J

M-am cam lungit cu articolul, dar.. sper sa va placa! :D



12 comentarii:

  1. parca esti profa mea de psiho:))

    RăspundețiȘtergere
  2. Ioana, asta e de bine sau de rau? :))

    Criss

    RăspundețiȘtergere
  3. Cel mai tare articol despre intuiţie EVER! :)) Criss, eşti mega. Abia aştept următoarele postări :)

    RăspundețiȘtergere
  4. ''Supervulcanii planetei incep sa erupa, explozii solare lovesc Pamantul, mortii ies din morminte...'' foarte tare faza asta:))
    Pacat ca nu ne incadram doar in cazul 1, am fi fost norocosii planetei. Eu una, le am pe amandoua, si cazul 1 si cazul 2, deci uneori si eu cred ca intitia e o *beep*:))

    RăspundețiȘtergere
  5. Da, e super articolul. Nu stiu ce am eu de la o vreme... incerc sa scriu ceva si ies niste prostii....

    RăspundețiȘtergere
  6. Foaarte tare articolul ,Cris! <3
    Nu credeam ca un articol despre intuitie poate fi atat de amuzant,dar si interesant in acelasi timp ,hihi.
    La mai multe! ;)
    Te puup!

    RăspundețiȘtergere
  7. Bine, am cam... murit de râs. Dar vă trimit
    salutări din lumea de dincolo, și... o leapșă. :)
    http://aspecial3.blogspot.com/2012/04/gif-game.html

    RăspundețiȘtergere
  8. Ehe :x Felicitări Criss :x Mişto rău !!

    Ai uitat să zici că intuiţia e ca un pitic cu barbă luuungă şi înţelept (şi rezultă cazul 1)care din când în când se mai îmbată (şi rezultă cazul 2) :)) Eu vă puuuup şi vă îmbrăţişez cu toată veselia mea :))

    ps: evident, am nimerit net :)) sper să am noroc şi mâinee :*:*:*

    RăspundețiȘtergere
  9. Foarte tare!! Esti singura care poate face un articol plictisitor despre intuitie atat de amuzant:X:X:X!!! Bravo!!

    RăspundețiȘtergere