sâmbătă, 28 iulie 2012

Fata cu picioare de sticla - recenzie

Fata cu picioare de sticla de Ali Shaw

Actiunea are loc in arhipeleagul St. Hauda’s Land. Midas Crook este un singuratic care nu se poate adapta in comunitatea din care face parte. Isi petrece zilele banane facand fotografii, incercand sa prinda raza de lumina perfecta.
Asta pana intr-o zi, cand fugind dupa o himera, o intalneste pe persoana care avea sa ii schimbe viata: Ida Maclaird. Dar zilele Idei sunt numarate. O boala rara si ciudata o condamna sa moara transformata intr-o statuie de gheata.
Cartea se bazeaza, in acelasi timp, si pe miturile nord-europene. In mlastinile nesfarsite zburand vite cu aripi de fluture, dar este adusa vorba si despre o creatura care transforma totul in alb dintr-o singura privire.
Si cum intr-o comunitate asa de mica, cum este St. Hauda’s Land, toata lumea cunoaste pe toata lumea, cartea aduce intr-un cadru secundar si legaturile rupte dintre Midas si familia lui, dar si povestea ‘crescatorului’ de vite cu aripi de fluture, care ar fi avut o posibila aventura cu mama lui Midas.
In tot timpul acesta, Ida se resemneaza si accepta metamorfozarea in sticla, in ciuda unui tratament, iar Midas trece si el printr-o alta transformare: aceea de a redeveni om.


Va las si un mic fragment:
Pe pantele dealurilor se aude ecoul unui urlet.
Am vazut un sturz plutind la un moment dat pe apa, apoi dintr-odata este zdrobit – oasele ii sunt indoite si trosnesc.
Aici natura se uraste pe sine – fiecare colt de stanca iti inteapa ochiul.
E bine’.

Imagine asociata

Melodie asociata

10 comentarii:

  1. superba cartea, m-a atras in primul rand titlul, cred ca am sa o citesc dupa ce termin ce am inceput;))

    RăspundețiȘtergere
  2. Interesantă descrierea ta. Totuși, nu am văzut nicio părere pe baza cărții. Ți-a plăcut? Subiectul mi se pare fantasy, ceea ce de cele mai multe ori este un lucru bun. :D
    Un sfârșit de săptămână plăcut!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dupa micutul incident de la recenzia trecuta, am hotarat sa nu-mi mai exprim criticile si parerile despre o carte pe blog; sa le tin pentru mine.
      Daca imi exprim parerea, se pare ca sunt socotita drept superficiala.

      Si da, mi-a placut. Mult. Ti-o recomand. :)

      Criss

      Ștergere
    2. Am o intrebare Criss: la ce persoana e narata cartea? Ca vreau sa ma axez mai mult pe carti narate la persoana I si descrierea acestei carti imi place mult de tot :)

      Ștergere
    3. E la persoana a III-a. :)

      Criss

      Ștergere
    4. Îmi pare rău să aud asta, Criss. Din punctul meu de vedere asta și trebuie să primească cititorul atunci când este vorba de o recenzie - o părere sinceră și cât se poate de personală. Rușine celui/celei care a avut de comentat în această privință.

      Mulțumesc de recomandare, sper să o citesc cât mai curând.

      Diana

      Ștergere