joi, 19 iulie 2012

In caz ca nu stiti ce sa mai cititi...

... va umplem noi lista de dorinte. :))

Singuratatea numerelor prime de Paolo Giordano



Povestile celor doi tineri, Alice si Mattia, eroii acestei carti, se intersecteaza din perioada adolescentei. Dupa intamplarile traumatizante care au avut loc in copilaria lor, destinele le sunt definite de capacitatea alterata a fiecaruia de a se integra intr-un circuit firesc al lumii. Constrangerea de a trai cu imperfectiunea fizica dobandita in urma unui accident la schi de catre unul si cu sentimentul de vinovatie pentru abandonul surorii retardate de catre celalalt sunt fundamentele pe care scriitorul contureaza alternativ, si apoi intersectat, dramele sufletesti ale celor doi protagonisti care duc la revolta, dorinta de a compensa defectul fizic, autoizolare si autodistrugere, amandoi reusind, in ciuda distantarii fata de lume, sa traiasca avand curajul de a face tot ce crede ca-i place, sau ce stie cel mai bine. 

Este o carte despre singuratate, experimentata profund, care, in loc sa netezeasca drumul spre iubire, prin recunoasterea sinelui in celalalt, il face aproape imposibil de finalizat. Emotionanta si provocatoare la nivelul conditiei umane, naratiunea conduce spre un final care nu are in vedere bucuria, poate prea facila, a iubirii salvatoare, ci pe cea a regasirii de sine, menita sa restabileasca echilibrul precar dintre intamplare si alegere.

Dewey. Pisoiul din biblioteca unui mic oras cucereste lumea 
de Vicki Myron
Povestea lui Dewey incepe intr-o dimineata friguroasa de ianuarie. Avea doar cateva saptamani cand a fost abandonat intr-o cutie de recuperare a cartilor unei biblioteci. Cea care il va salva este Vicky Myron, directoarea bibliotecii din micul oras american Spencer, o mama singura care la randul ei era o supravietuitoare: reusise sa treaca peste pierderea fermei familiei, peste amenintarea unei boli incurabile si peste o casnicie esuata din cauza alcoolismului sotului. Ridicandu-se in doua labe, ca si cum incerca sa-si exprime recunostinta, Dewey o cucereste imediat. Povestea lui Dewey, numit dupa sistemul decimal de clasificare in biblioteci, ii va emotiona si ii va incuraja si pe locuitorii oraselului Spencer, greu incercat in anii '80 de criza economica. In urmatorii nouasprezece ani, ii va incanta mereu cu entuziasmul, caldura si mai ales cu cel de-al saselea simt prin care stia de fiecare data cine avea nevoie cel mai mult de el. Astfel Dewey a devenit faimos in tot statul Iowa si, aproape incredibil, in intreaga America si in lume.

Chemarea ingerului de Guillaume Musso
New York, aeroportul Kennedy. In sala de asteptari aglomerata, un barbat si o femeie se ciocnesc, isi cer scuze, apoi fiecare isi vede de drumul lui. Madeline si Jonathan nu se mai intalnisera niciodata si n-ar fi trebuit sa se revada. Dar, ajunsi la destinatiile lor, descopera ca au incurcat telefoanele mobile. Cand isi dau seama de greseala, sunt despartiti de zece mii de kilometri: ea are o florarie la Paris, el, se ocupa de un mic restaurant la San Francisco. Invinsi de curiozitate, fiecare cerceteaza continutul telefonului celuilalt. O dubla indiscretie si o revelatie: vietile lor sunt legate printr-un secret pe care-l credeau ingropat pentru totdeauna... Imbinand in mod fericit o comedie romantica si un thriller captivant, Guillaume Musso construieste in Chemarea ingerului o intriga care te va tine cu sufletul la gura si niste personaje de-a dreptul fermecatoare.

Cum sa pictezi un mort de Sarah Hall
In Italia anilor ’60, Signor Giorgio, un pictor de naturi moarte, traieste obsedat de redarea pe panza a relatiilor de lumini si umbre dintre obiecte. Bolnav de cancer, isi asteapta sfarsitul si tine un jurnal in care face consideratii despre arta, istorie, razboi, viata. La moartea lui, o tanara oarba ii ingrijeste mormantul, incercand sa inteleaga lumea pe care nu o mai poate vedea. Ani mai tarziu, in Cumbria, un pictor celebru pentru peisajele sale montane spectaculoase, pe care le exploreaza personal, ramane imobilizat intre stanci, moment in care isi evalueaza propria viata. In Londra zilelor noastre, fiica lui, Susan, artista si curator al unei sali de expozitii, traieste foarte acut drama mortii fratelui ei geaman si isi gaseste refugiul intr-o lume a tenebrelor si a abandonului sexual, in cautarea propriului eu.
Un roman complex, scris in patru registre, pe patru voci distincte, ale caror destine se intersecteaza intr-o relatie subtila.

Deci? Care va atrage? Pe mine toate. :))




11 comentarii:

  1. Cum să pictezi un mort ar fi super!

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu îmi doresc să citesc "Chemarea îngerului". Îmi plac muult cărțile lui Musso :D

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu vreau sa citesc "Dewey. Pisoiul din biblioteca unui mic oras cucereste lumea" <3 E asa adorabila coperta!

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu as vrea sa citesc "Chemarea Ingerului" <3

    RăspundețiȘtergere
  5. Vreau sa citesc "Dewey".Mi-a starnit curiozitatea!

    RăspundețiȘtergere
  6. Ultimul pare interesant.. si original..

    RăspundețiȘtergere
  7. PRIMA!!! singuratatea numerelor prime...ma atrage jur! oare o gasesc pe net??????????????! in librarie aici nu prea cred ca o gasesc

    RăspundețiȘtergere
  8. pff m-as referi daca o gasesc intr-un format PDF!vad ca e aparuta din 2008 ...ar fi pe net in format pdf? :| ca sa o descarc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu stiu, eu nu obisnuiesc sa citesc carti in format .pdf si nu sunt la curent cu site'urile cu carti de genul:(. Da un search pe google si poate gasesti.

      Dee.

      Ștergere
  9. Toate par interesante. Dacă o să rămân în pană de idei, o să încerc să le citesc pe acestea. Pupici.

    RăspundețiȘtergere