marți, 15 ianuarie 2013

15 ianuarie pentru români...



               Ce român nu ştie ce zi e astăzi? Exact.  Nu vreau să fac o introducere din aceea pe care o găsiţi în aproape fiecare articol despre Mihai Eminescu, pentru că ştiţi cu toţii cât de mult înseamnă el pentru poporul nostru şi că va trăi veşnic printre noi prin poeziile sale. Un poem citit nu înseamnă numai un moment pierdut printre versuri, ci semnifică viaţa, fiinţa şi sufletul poetului... de aceea admir, respect şi susţin fiecare poet care vrea şi crede cu tărie că se poate remarca.
            Am găsit câteva chestii interesante despre marele artist pe care nu ştiu câţi dintre voi le cunoaşteţi...



In copilaria sa, Mihai Eminescu (pe atunci Eminovici) obisnuia sa isi sperie tatal intr-un mod cel putin bizar. Baiatul mergea in padure sa prinda serpi si-i punea de vii in apropierea casei sale. Apoi isi chema tatal sa vada "ce pasare a prins" si statea deoparte razand cand barbatul dadea fata in fata cu reptilele suparate.

Care este inspiratia din spatele poeziei "Pe langa plopii fara sot"? In vremea in care Eminescu a scris poezia respectiva, era indragostit de Cleopatra Leca Poenaru, fiica pictorului Constantin Lecca si verisoara lui Caragiale. Domnisoara avea casa pe strada Cometa nr 6, o strada incadrata de plopi pe care Eminescu i-a numarat si a observat ca ii da un numar fara sot

In ciuda problemelor sale de sanatate, Mihai Eminescu a scris poezii pana in momentul mortii. In buzunarul de la haina pe care o purta in momentul mortii, se aflau, scrise de mana, poeziile Viata si Stele in cer.




Şi de asemenea, am pregătit câteva strofe absolut superbe pe care sunt sigură că  majoritatea dintre voi le cunoaşteţi şi care mie îmi plac foarte mult chiar dacă nu prea obişnuiesc să citesc poeziile „celebre” ale lui Eminescu.



Imaginile sunt create de noi, special pentru voi, cititorii blogului Love for books. De aceea, v-am ruga...dacă vreţi să le preluaţi, întrebaţi înainte. Mulţumim! :) 

Sperăm ca poeziile lui Eminescu să vă încălzească sufletele şi să vă aline în vremuri melancolice, exact cum ni se întâmplă nouă când le citim. :)

10 comentarii:

  1. Chiar nu ştiam lucrurile astea despre Eminescu :) Interesantă chestia cu şerpii :)) Cred că o să treacă mult timp până o să dăm de un om cu o genialitate egală. Şi la cum se valorifică talentele în ziua de azi, sunt aproape sigură că nu o să-i pese nimănui.
    Felicitări pentru articol! ;3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aşa-i Rose, dar dacă stai să te gândeşti...nici Eminescu nu a fost promovat atâta timp cât trăia. Deci cine ştie, poate peste ani vom descoperi un al doilea mare poet, poate varianta feminină. hehe :).
      Şi mulţumesc, te pup! :*

      Dee.

      Ștergere
  2. Interesant,nici nu nu stiam lucrurile astea despre Eminescu.El intradevar a fost un poet remarcabil si foarte talentat!El ne slaveste neamul nostru roman))

    RăspundețiȘtergere
  3. Foarte interesant articolul! Chiar așteptam ca cineva să scrie ceva despre Eminescu. Pe mine poeziile mă încălzezc la inimă și doar din cauza lui Eminescu m-am apucat de citit poezii. Da... mândri că suntem români!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Exact asa si eu... imi place foarte mult Eminescu si el m-a determinat sa acord o sansa poeziilor :).

      Dee.

      Ștergere
  4. Sunt chiar interesante curiozitățile despre Eminescu, nu le mai citisem până acum. Vă felicit pentru postare! Cineva trebuie să mențină vie imaginea marelui poet. <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumim si ne bucuram enorm ca ti-a placut postarea! :)

      Dee.

      Ștergere
  5. Şi noi am ţinut o activitate la şcoală de ziua lui Eminescu,şi mna..adică a fost un motiv bun pentru a le reaminti inculţilor ce sărbătorim pe 15 ianuarie:)

    RăspundețiȘtergere
  6. Măăă, și mai zic adulții că noi facem răutăți. Dar Eminescu punea șerpi în grădină. Lumea nu e dreaptăăăă -.-
    Extraordinară ultima și prima poezie, eu am avut pentru la școală de învățat o poezie. Am scăpat și de asta, nu erau decât niște emoții în plus :)) Dar totuși sunt mândră că stau în aceeași țară în care s-a născut Eminescu.

    RăspundețiȘtergere
  7. Trupa de teatru a orasului a sustinut la liceul meu o mica sceneta bazata pe versuri de-ale lui Eminescu :x A fost absolut superb :x

    RăspundețiȘtergere