vineri, 11 ianuarie 2013

De cati prieteni ai nevoie? - recenzie


De cati prieteni ai nevoie?
de Robin Dunbar

Wow, cred ca este cea mai plina de informatii carte pe care am citit-o vreodata. Extrem de interesanta.
Ce putem gasi in ea? Pai, psihologie, genetica, de ce barbatii sunt mai predispusi la daltonism decat femeile, de ce ar trebui sa ne simtim mandri ca putem bea lapte, de ce este barfa benefica, si, bineinteles, religie. Dunbar e total de acord cu teoria lui Darwin, fiind sceptic cu privire la acea entitate despre care biserica afirma ca ar fi creat lumea in 6 zile.
In carte mai apare si ‘’Numarul lui Dunbar’’, care face referire la faptul ca noi, oamenii, nu putem avea relatii cat de cat stabile decat cu 150 de oameni, motiv pentru care ar trebui sa ni se para ciudat cand vedem o persoana cu un numar mai mare de prieteni pe Facebook. Oare pe cati din acei, sa zicem 350, ii cunoaste, si ar  putea sa spuna cateva propozitii despre ei?
Scoate in relief relatiile sociale si comportamentul nostru in societate.
Si stiati ca toti bebelusii se nasc prematur? De fapt si de drept, perioada de gestatie ar trebui sa tina cont de marimea creierului, ceea ce inseamna ca ar trebui sa dureze in jur de 21 de luni! De aceea copiii sunt ataaat de sensibili in primul an de viata; primul an de viata fiind chiar … decisiv.
Mai aflam si despre genetica, si despre combinatiile destul de multe pe care le pot avea cromozomii heterozomi, cum ar fi: Xo – un cromozom X, si nimic altceva, XYY – asa-zisul ‘supermascul’, Yo – in cazul in care esti mandrul posesor al unui cromozom Y, si nimic altceva, tin sa te anunt cu usurinta si cu veselie ca n-ai cum sa citesti chestia asta, pentru ca esti mort. J Cromozomul Y e extrem de mic, si, daca ati citit in ‘Stiinta si Tehnica’, este chiar pe cale de disparitie; sunt mai multe sanse de a avea o fata decat un baiat.
Aflam si despre sindromul '' cand Harry a intalnit-o pe Sally, care a intalnit-o pe Susan''. Amuzant, nu? Pai, de aici deducem faptul ca oamenilor, mai ales femeilor, le place sa discute despre oricine altcineva, numai despre propriile persoane nu; asta nu inseamna ca barbatii nu barfesc, doar ca ei fac asta numai in preajma unei companii de sex opus. 

In concluzie, daca vreti sa va imbogatiti cultura generala, sau daca aveti semne de intrebare in legatura cu un subiect, aceasta carte sigur o sa va aprinda micutul bec ce zace in cutia voastra craniana. J

Fragment:
,,... noi, oamenii, adaugam limbajul. E un fel de toaletare la distanta si, in multe privinte, serveste cam aceluiasi scop. Ne permite sa facem acea declaratie cruciala despre angajament: ,, Te gasesc suficient de interesant incat sa imi pierd timpul vorbind cu tine.'' Nu va incurcati cu prostiile pompoase despre Shakespeare sau Goethe. Conversatiile reale, din viata de zi cu zi, sunt, pur si simplu, o toaleta. ''


Imagine asociata

Melodie asociata


8 comentarii:

  1. Mda.Am auzit şi eu de cartea aceasta!Pare faină!

    RăspundețiȘtergere
  2. Uau! Chiar că pare interesantă! Place recenzia!

    RăspundețiȘtergere
  3. Imi plac citatele din house :D

    RăspundețiȘtergere
  4. Sună interesant și nu am mai auzit de cartea asta până acum, poate o voi citit și eu la un moment dat :-?

    RăspundețiȘtergere
  5. Interesant ce spune despre bârfă și despre numărul de prieteni. Pare o carte bună la toate. :D

    RăspundețiȘtergere
  6. Chiar interesant ! Uite o carte noua pe wishlist-ul meu :) .Felicitari pentru recenzie !

    RăspundețiȘtergere
  7. Îmi plac cărţile de genul ăsta :) Sigur o să o citesc eu. S-au cam scumpit cărţile de psihologie în ultima vreme, hehe :)

    RăspundețiȘtergere