vineri, 16 septembrie 2011

Cartea bate filmul("Cititorul")


               
            Bunăăă!:) Îmi cer scuze că nu am mai postat de vreo 2 zile pe blog, însă nu am prea avut timp(a înceut şcoala şi acum sunt şi testările astea predictive...). Aşa că am revenit cu un articol ce face parte dintr-o rubrică la care nu am mai scris de ceva vreme. După cum v-aţi dat seama din titlu, este vorba despre „Cartea bate filmul”. Exemple sunt sigură că ştiţi şi voi muuulte, însă nu toate sunt la fel de convingătoare, nu? Chiar de aceea vreau să vă vorbesc astăzi despre un best-seller foarte apreciat, şi anume „Cititorul” de Bernhard Schlink.

Cartea

„Cititorul” este romanul unei pasiuni ciudate, dar cât se poate de intensă şi de fremătătoare. Hanna Schmitz îi transformă radical viaţa adolescentului  Michael Berg, cu douăzeci de ani mai tânăr decât ea. Iubirea dintre cei doi ia naştere o dată cu primul contact vizual, fiind ‚furată’ mai apoi, când Hanna dispare. Orele pierdute de la şcoală, zilele şi nopţile pe care Michael trebuia să le petreacă împreună cu prietenii săi, gândurile sale adolescentine; toate acestea erau rezervate femeii mature de care se îndrăgostise. Neaşteptându-se la una ca asta, tânărul  nici nu mai ştie cum să reacţioneze atunci când găseşte uşa apartamentului Hannei închisă. Şi, fără să ştie, avea să rămână aşa mult timp.
            Chiar dacă a uitat-o pentru o bună bucată de vreme, dragostea nu moare aşa de uşor! Astfel, cei doi se întâlnesc la tribunal, toate clipele de amor petrecute împreună reînviind şi gândirea tulburându-i-se.
Îşi va reaminti Hanna de Michael sau a fost doar o simplă aventură pentru ea? O întrebare al cărei răspuns nu îl puteţi afla decât citind cartea. Între timp, vă las opiniile unor persoane sau agenţii celebre şi cu experienţă:

„Invaluit intr-un erotism frematator, acest roman fascinant sta sub semnul iubirii si al enigmelor, al ororii si compasiunii, consumandu-se in peisajul bantuit al Germaniei postbelice.” (Los Angeles Times)

„O proza de o claritate de cristal, nici un cuvant, nici o silaba in plus… In aceasta capodopera, Schlink este un povestitor stralucit.” (Focus, München)

„Exact in momentul in care parea ca s-a spus totul despre Germania si despre razboi, iata aceasta formidabila carte a lui Bernhard Schlink, atat de complexa din punct de vedere moral” (Richard Bernstein)

Filmul

La film mi-a plăcut faptul că a fost respectat firul narativ al romanului. De asemenea, am fost plăcut surprinsă că rolul Hannei a fost interpretat de către Kate Winslet. După părerea mea, este cea mai potrivită pentru acest rol şi se aseamănă foarte mult cu personajul lui  Bernhard Schlink. În schimb nu mi-a plăcut că povestea a fost cu totul transformată într-una erotică, iar scenele de amor din carte erau prea amănunţite(cele mai bune şi mai memorabile faze din roman au fost scoase, iar cele mai erotice au fost amplificate).  Romanul poate fi citit de (aproape) oricine, însă filmul nu sunt sigură că ar putea fi vizionat de către toată lumea. Un alt aspect care nu m-a încântat este acela că în carte Hanna a fost descrisă ca fiind îndrăgostită de către Michael, în timp ce în film dă impresia doar că îl ţine sub papuc, ca o femeie matură dornică de puţină aventură. 
Vă recomand să citiţi mai întâi cartea, iar mai apoi, dacă veţi fi fascinaţi de povestea de dragoste dintre cei doi vă invit să vizionaţi şi filmul. Dacă însă aveţi o părere proastă despre carte, mai bine să nu vizionaţi filmul; opinia voastră se va înrăutăţi şi mai mult.



Se pare ca înca o data cartea bate filmul!:)


6 comentarii:

  1. Am citit si cartea, am vazut si filmul. Si mi-au placut amandoua. Nu de mult am ajuns la concluzia ca nu poti compara un text(cartea) cu o imagine(filmul). Poti compara 2 carti intre ele, sau doua filme. Cartea a avut farmecul ei, filmul la fel.

    RăspundețiȘtergere
  2. Leapsa de la mine, fetellor :D Sii de mult imi doresc sa imi iau cartea Cititorul. Inca nu am apucat.

    RăspundețiȘtergere
  3. Chiar ma intrebam ce carte sa citesc,asa ca o sa ma apuc de ea.Maine ma prezint in librarie sa mi-o cumpar.
    Mda,mai tot timpul cartea bate filmul asa cum si viata bate filmul.
    Succes la scoala ! :*

    RăspundețiȘtergere
  4. *Mellon Tess, sunt de acord cu tine. Amandoua au ceva surprinzator, insa tot cartea e mai buna(parerea mea:D).

    *Roxana, pana maine o facem!:D Sa ti-o iei cu prima ocazie!:) Merita.

    *Miruna, ma bucur ca te-am convins sa o citesti:). Te asigur ca nu vei regreta. Exact: realitatea bate platourile de filmare!:) Bafta si tie!:*

    Dee.

    RăspundețiȘtergere
  5. Am vazut filmul mai demult(mi-a placut) , dar ca de obicei, n-am stiut ca exista o carte pana am vazut-o zilele trecute prin librarii.:)

    RăspundețiȘtergere
  6. Si eu am citit si cartea am vazut si filmul....splendit. Ms pt com se spune k ceea ce scriem ne reprezinta...deci ai un blog superb la fel ca tine.

    RăspundețiȘtergere