joi, 26 iulie 2012

Enigma Otiliei...

… sau cum mi-am pierdut o luna din viata degeaba. Mda...

Enigma Otiliei de G. Calinescu
Nici macar nu stiu cu ce sa incep. Daca as spune ca Enigma Otiliei este o pierdere de timp, i-as face un compliment. E oribila. Nu mi-a placut absolut deloc. E genul ala de carte in care ti-e imposibil sa te atasezi de vreun personaj, pe motiv ca toate sunt la fel de antipatice. Nici macar nu am inteles care este tema de baza a romanului, avand in vedere ca pe parcusul cartii mai tot apareau subiecte. Va jur ca nu am inteles nimic!
Deci chiar speram ca e un clasic.. in sensul bun. Ca... November rain. Ok, gresesc. Si Enigma Otiliei e un clasic; unul la fel de prost ca Barbie Girl (melodia).
Habar nu am cum sa incep recenzia..

Deci pampalaul asta de Felix vine la Bucuresti pentru a urma o facultate de medicina. In casa unde locuieste, casa lui mos Costache care ii e unchi, var, prieten de familia, naiba sa-l ia, habar n-am, sta si Otilia. Desteptul asta se indragosteste de Otilia, ii spune c-o iubeste, asta spune ca vai doamne, si ea il iubeste si bla bla. Gurile rele, si prin guri rele ma refer la Aglae, sora lui mos Costache, Aurica, fata ei, Stanica, si Olimpia, spun ca Otilia noastra ar avea o relatie amoroasa cu Pascalopol. Ma rog, asta mai pleaca cu el pe la Paris, pe la mosie, bla bla bla.
Nu v-am zis de cel mai antipatic personaj EVER: Stanica! Doamne, cred ca in momentul in care ma opream din citit, ma opream numai din cauza lui. Trebuie sa stie el tot, sa se baga el peste tot. N-am vazut asa drac de om. Ma rog, toate personajele sunt la fel de antipatice.
Stiti ceva? Nu va mai zic nimic. Chiar nu merita sa va pierdeti si voi timpul citind recenzia unei carti oribile.

Cei care au citit Enigma Otiliei si le-a placut, ei bine.. spuneti-mi si mie ce doamne sfinte v-a placut la cartea asta. Va rog!

Nici fragment din carte nu va las. Mi-e sila sa mai pun mana pe ea. 

Poza asociata

Melodia asociata

31 de comentarii:

  1. Și eu am citit cartea asta și nu pot spune că mi-a plăcut, doar că prin comparație cu Mara și Moromeții, pe care de altfel nu am terminat-o, e mult mai acceptabilă. Oricum, cărțile din programa școlară mi s-au părut toate cam la fel de groaznice.

    RăspundețiȘtergere
  2. Aţi primit o leapşă de la mine pe blog!

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu am citit cartea aceasta pt ca mi-a trebuit pentru examenul de bacalaureat , dar nu am citit-o din placere. Eu am inteles cartea , dar dak am inteles-o asta nu inseamna ca mi-a placut ;))

    RăspundețiȘtergere
  4. Pacat.. mie mi-a placut mai mult. Poate pentru ca am citit carti chiar SI MAI ORIBILE. Pai tema de baza sunt banii. Avaritia. este roman balzacian si veti avea nevoie pt clasa a 9'a si a 10'a la scoala... a fost aur s-o citesc. In general detest cartile pe care mi le dau de citit la scoala dar Eugenie Grandet si Enigma Otiliei n-au fost asa de rele. Pe langa MARA :-& Cel mai de rahat roman posibil!
    In regula m-a luat valul scuze :))
    :D

    RăspundețiȘtergere
  5. În sfârşit, cineva de acord cu mine! După câteva pagini din Enigma Otiliei îmi vedea să îmi dau cu capul de pereţi, nu altceva. Şi cel mai madafacasaca (nou cuvânt! :)) ) lucru e că avem cartea în programa şcolară x.x Parcă ministerul urmăreşte să ne îndese pe gât cele mai oribile cărţi.

    RăspundețiȘtergere
  6. Mie mi-a placut cel mai mult dintre cartile pe care le-am avut de citit pentru scoala.Ce mi-a placut?Ei bine mi-a placut personajul feminin Otilia ce ramane o enigma interesanta pentru toti.Eu am inteles cartea,mi s-a parut chiar usoara fata de alte carti care au avut pasaje ce mi-au ramas cu semne de intrebare.Si tocmai ce nu ti-a placut tie,mie mi-a placut,adica faptul ca personajele sunt antipatice si au defecte,nu suport cartile in care exista o zana buna,aici majoritatea personajelor au defecte si sunt date de mediu si problemele din jur.Mi s-a parut ca se potriveste cu realitatea,cum de altfel fiecare personaj este un tip,apartie unei tipologii,iar in realitate toti oameni ascund astfel de trasaturi care au fost marite in carte pentru a le contura mult mai bine,dar fiecare cu gusturile lui.:D

    RăspundețiȘtergere
  7. Off nu prea e incurajator... o am si eu de citit pentru scoala :( Toata lumea zice ca e oribila, pana si parintii mei.

    RăspundețiȘtergere
  8. Vai,ce ma bucur sa aud pareri proste despre ea ! =)) Pai cine o mai citeste?Si asa era ea a naibii de groasa x_X (cred.)
    Eu am citit Mara si mi-a placut foarte mult.Ma rog,nu ma astept sa existe numai pareri bune despre ea :)) .Asta nu inseamna ca autorii romani nu au talent :3 inseamna ca...nu ne place noua,pur si simplu >:) :)) !

    RăspundețiȘtergere
  9. Vă provocăm! http://walking-on-letters.blogspot.ro/2012/07/book-lovers-challenge.html

    RăspundețiȘtergere
  10. haha :)) Enigma Otiliei-bleah,trebuia sa o citesc si eu pt Bac,dar nu am facut-o,Felix asta e ruda cu mine :))

    RăspundețiȘtergere
  11. Si eu ma gandeam sa o citesc dar acum m-am razgandit. Oricum o sa o am de citit pt la scoala

    RăspundețiȘtergere
  12. nu imi place romanul asta . A fost cel mai oribil si plictisitor roman care l-am citit in viata mea.

    RăspundețiȘtergere
  13. In comparatie cu Morometii si mie mi se pare mai aceeptabil si poate cea mai aceeptabila carte care a trebuit sa o citesc pt scoala. :)) Tema e Enigma :taina dar si averea ...oricum de placut nici mie nu mi-a placut tot pentru scoala am citit-o si a fost aceeptabila ,cand ai sa citesti Iona sa vezi aia cum e atunci. :))

    RăspundețiȘtergere
  14. Parerea mea e ca un om destept gaseste ceva frumos in fiecare carte. E firesc sa nu iti placa o anumita lectura, dar sa afirmi ca este "oribila si ca iti este sila de ea" te caracterizeaza ca fiind un om imatur si superficial! Parerea mea...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Fiecare persoana are dreptul la o opinie, corect?
      Opinia mea in legatura cu aceasta carte este una proasta, si nu cred ca puteti sa imi aduceti (amandoi) vreun argument care sa-mi schimbe parerea. Si fiind parerea mea, cer sa mi-o respectati si sa n-o comentati.
      Daca nu vreti sa auziti o parere sincera, ok. De ce mi-as minti cititorii spunand ca mi-a placut, sau macar ca a fost acceptabila, cand aceasta, din punctul meu de vedere, nu a fost?

      Criss

      Ștergere
    2. bravo , bun argument :)

      Ștergere
  15. Vreau sa o citesc totusi...Vedem daca sunt de aceeasi parere...Da' cum eu mi-am facut o lista cu carti(nu de alta da' aveam atat de multe carti in cap incat nu mai stiam in ce ordina mi le pusesem)...S-ar putea sa astepti umpic!!!Te previn!!!

    RăspundețiȘtergere
  16. P.S. Mie imi plac mai mult cartile care au actiunea in Anglia...Sau care sunt scrise de autori englezi sau americani...Imi plac mult cartile alea din prin anii 1800 si ceva...Sau ceva in genu' asta!

    RăspundețiȘtergere
  17. Am văzut că se tot face comparație între Enigma Otiliei și Moromeții. Mi-e mi-au plăcut ambele drept să spun. Poate că a fost prea multă descriere în Enigma, dar am trecut și peste asta. Moromeții este o carte haioasă, eu așa am perceput-o, ce se transformă treptat într-o dramă a familiei. Depinde cum o privești.

    Majoritatea cărților românești au un gust anume, diferit față de cea universală, ceea ce mi se pare în regulă. Cred că scriitorii români transmit mult mai multe decât ceilalți. Părerea mea. :))

    RăspundețiȘtergere
  18. romanul este un roman clasic, care oglindește realitatea timpului aceluia. dacă doreai un roman de aveenturi, trebuia să alegi cei trei mușchetari. sau un amurg de meyers,, cu personaje de vârsta ta. însă dacă te-a enervat stănică, înseamnă că romanul și-a atins scopul, producându-ți o stare de spirit.
    ia uită-te în jur, oamenii din jurul tău sunt fie buni, fie răi?

    RăspundețiȘtergere
  19. Ador descrierea!!=))! Si eu o am de citit pentru a 10-a... dar nu-mi vine sa ma apuc de ea.
    Vad ca pe aici parerile sunt impartite...

    RăspundețiȘtergere
  20. Romanul nu se bazeaza pe actiunea in sine...ce face ala,ce zice ala...romanul este unul al tipologiilor.Daca citesti atenta cartea o sa observi ca tipurile de atunci,Stanica,Aglae,Otilia...cu totii,sunt foarte actuali,contemporani.Poti spune ca in realitatea in care traiesti nu ai intalnit astfel de oameni ca Stanica sau cei citati mai sus?Ca sa intelegi actiunea romanului trebuie sa intelegi intai persoanlitatea personajelor,sa descoperi ce ii face sa actioneze in acel fel.Oricum...nu te gandi ca sunt un fan al romanului,si mie mi-a luat mult sa il "diger",dar trebuie sa gasesti ceva care sa iti faca placere pentru al intelege...altfel o sa-ti vina greu si la bac(asta in cazul in care il ai de citit pentru scoala):)

    RăspundețiȘtergere
  21. Buna incurajare, ca eu trebuie s-o citesc luna asta X_X :))

    RăspundețiȘtergere
  22. am citit cartea pt scoala.e absolut groaznica.nu mi-a placut deloc.extrem de plictisitoare.mi-a luat ingrozitor de mult pana am terminat-o...

    RăspundețiȘtergere
  23. eu am citit cartea si pot spune cu sinceritate ca desi parintii mi-au spus ca e posibil sa nu o inteleg am inteles-o si e chiar o carte buna si sunt de parere ca daca toti marii critici de carti spun ca e o carte foarte reusita inseamna ca asa e ; pana la urma esti doar o scriitoare pe blog nu andrei plesu si daca parerea ta ar fi fost una buna nu mai scriai pe un amarat de blog pe care mi-l pot face si eu chiar acum. Si sa nu mai spun ca e destul de greu sa scrii o carte care sa fie asa de cunoscut si de apreciata asa ca va rog putin mai mult respect pentru munca unui om!

    RăspundețiȘtergere
  24. Nu sunt deloc de acord cu tine.Si eu am citit-o pentru scoala,si la inceput mi se parea si mie tare enervanta.Dar apoi a inceput sa-mi placa si pana la urma pot sa spun ca mi-a placut la nebunie.E una din cartile mele preferate,si sincer,nu stiu in ce masura esti un book lover,daca zici ce zici la adresa cartii.Dar mna,gusturile nu se discuta.Eu zic ca e o carte foarte reusita,e atat de interesanta daca stai si o analizezi cum trebuie.Ce sa mai spun de final,care a fost unul pe masura.In fine,nu inteleg de ce critici cartea asa dur,mie mi-a placut tare mult,as reciti-o oricand:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca asta ar fi Facebook, ti-as da un 'like' :D

      Ștergere